Samarbejde på tværs af byggebranchen kan reducere CO2-udledningen fra byggeri
9. oktober 2024
Rådgivere og entreprenører skal arbejde sammen, hvis branchen skal nå de skærpede krav til CO2-udledning, som træder i kraft fra sommeren 2025. Nordstern og projektteamet bag Svanemølleholm i København undersøger sammen med Sweco, hvordan CO2-udledningen kan reduceres yderligere i lignende kontorbyggeri.
Byggebranchen arbejder kontinuerligt på at forbedre processer, materialer og materiel for at leve op til de stigende krav til byggeriets klimamæssige aftryk. For at blive klar til kravet om en maksimal gennemsnitlig udledning på 7,1 kg CO2/m²/år fra nybyggeri næste sommer, har Nordstern tilmeldt projektet Svanemølleholm til Swecos initiativ om at udvikle konkrete løsninger til at mindske byggeriets klimaaftryk.
Kontorprojektet i København er valgt på grund af bygherres, Industriens Pension, høje ambitioner om certificeringer, herunder DGNB Platin, DGNB Hjerte, DGNB Diamant og EU's Taksonomi 7.7. Med dette projekt søger teamet at undersøge hvordan branchen kan håndtere CO2-udledningen fra transport og arbejdet på selve byggepladsen.
Det er et erfarent projektteam fra Svanemølleholm der bidrager til projektet. Teamet har allerede gjort sig flere erfaringer fra projekteringen, herunder hvordan man balancerer de forskellige certificeringskrav med målet om at reducere CO2-udledningen, så løsningerne kan tilpasses de konkrete forhold.
Forhåbningen er, at erfaringerne fra Svanemølleholm positivt kan bidrage til Swecos mål om at samle erfaringer og skabe et katalog over lavemissionsbygninger, der kan inspirere fremtidige byggeprojekter i hele Norden.
”Samarbejde på tværs i branchen er helt nødvendigt for at vi fortsat nedbringer klimaaftrykket inden for nybyggeri så vel som ved transformation af eksisterende byggeri. Derfor er jeg stolt af, at Svanemølleholm bidrager til projektet for det Nordiske Ministerråd om at mindske byggeriets klimaaftryk,” siger Christine Collin, afdelingschef, Bæredygtighed i Byggeri hos Sweco.
Fælles målsætning om CO2-reduktion
For at få de gode ideer på bordet og bringe projektets parter sammen har specialister og rådgivere fra Sweco og Nordstern deltaget i en workshop. Formålet med workshoppen er at fokusere på klimaaftrykket fra byggeprocessen, især på de dele, der handler om transport og arbejdet på selve byggepladsen.
Transporten (A4) dækker over al den CO2, der udledes ved at transportere materialer og udstyr til byggepladsen. Byggepladsens arbejde (A5) omfatter det energiforbrug, der går til at drive maskinerne og arbejdet på pladsen, samt hvordan byggeaffald håndteres.
Det er projektteamet fra Nordstern, AFRY og Henning Larsen (ingeniør- og arkitektrådgivere på Svanemølleholm), der har skabt rammerne for projektet i forhold til at opnå målene for en reduceret CO2-produktion i byggeriet af Svanemølleholm.
Målet er at finde ud af, hvor stor en del disse aktiviteter udgør af det samlede klimaaftryk, og hvordan vi kan beregne udledningerne tidligere i fremtidige projekter. Samtidig undersøger vi, hvordan vi kan reducere udledningerne fra transporten og byggepladsarbejdet og sikre, at vi overholder de nødvendige krav.
Alle parter samarbejdede om at sikre, at disse tiltag understøtter et projekt som Svanemølleholms forskellige certificeringskrav, herunder EU-taksonomien. Ved at samle projektets parter får vi mulighed for at dele viden og perspektiver, der kan danne et fælles udgangspunkt, som vil sikre, at løsningerne ved fremtidige projekter ikke kun reducerer CO2-udledningen, men også tilpasses certificeringskravene og skaber et mere effektivt og bæredygtigt projektforløb.
Det er et komplekst arbejde, der ligger forude. Ved at tage udgangspunkt i Svanemølleholm får Nordstern og rådgiverne mulighed for at indgå i en dialog om, hvor stor en effekt de forskellige tiltag vil have på CO2-udledningen og arbejdet med de enkelte certificeringer og EU's taksonomi. Projektteamet har erfaringen til at afgøre om ændringsforslagene vil spille sammen med både overholdelsen af EU-taksonomien og arbejdet med kriterierne i de øvrige certificeringer. Derfor er et tværfagligt samarbejde som dette afgørende.
"Vi er stolte af at kunne bidrage til dette vigtige initiativ med Svanemølleholm. Projektet er et forbillede for, hvordan store byggeprojekter kan integrere bæredygtighed og CO2-reduktion i praksis. Samarbejdet med Sweco og rådgiverne giver os mulighed for at afprøve nye metoder, der kan sætte en ny standard for fremtidens bæredygtige byggeri. Vi vil gerne måle og reducere disse udledninger for at fremme bæredygtige byggepraksisser og overholde lovkravene." siger Jacob Tvede, Afdelingschef Design hos Nordstern.
Nordisk katalog over lavemissionsbyggeri
Svanemølleholm er ét blandt flere projekter i Swecos arbejde for det Nordiske Ministerråd, der har til formål at samle erfaringer fra ambitiøse projekter og udgive et omfattende katalog over lavemissionsbygninger. Dette katalog vil give byggebranchen værdifuld indsigt i, hvordan løsninger som cirkulær økonomi og forlængelse af bygningers levetid kan implementeres. Kataloget vil fungere som en ressource for fremtidige bæredygtige projekter i Norden og Estland. Kataloget vil inspirere og vejlede branchen til at nå fremtidens bæredygtighedsmål, hvor erfaringer fra Svanemølleholm og andre projekter vil fungere som konkrete eksempler.
Projektet Svanemølleholm realiseres af Industriens Pension som bygherre, Nordstern som totalentreprenør og projektudvikler, og med AFRY ApS og Henning Larsen Architects A/S som rådgivere.