Fælles indsats sikrer bæredygtige renoveringer i Haderslev
22. november 2022
I Braineparken i Haderslev renoverer Nordstern 17 blokke med over 300 lejemål for Haderslev Boligselskab og Domea. Renoveringen foregår med et skarpt øje på bæredygtige løsninger i såvel byggeriet som på byggepladsen
Det var med et fremtidssikret byggeri for øje, at det første søm blev slået i på Braineparken i Haderslev i juni 2021. Her renoveres i alt 320 lejemål, der alle skal have nye vinduer og døre, taget på hele bebyggelsen skal udskiftes og facaden, der har byggeskader, skal totalrenoveres. I byggeprocessen bliver 102 lejemål forvandlet til tilgængelighedsboliger med adgang for kørestolsbrugere. Allerede i forbindelse med udbuddet havde bygherre og totalrådgiver Rambøll stort fokus på bæredygtighed som et af tildelingskriterierne. Nordstern blev valgt som entreprenør på projektet bl.a. ud fra en solid beskrivelse af tilgangen til en mere bæredygtig byggeplads. Fra begyndelsen var bygherre og Nordstern således enige om at få så meget bæredygtighed ind i projektet som muligt.
For Raquel A.P. Møller Jensen er byggeriet i Braineparken noget ganske særligt. Som projektleder fra Nordstern har Raquel sin daglige gang på byggepladsen, hvor hun har søsat en række initiativer for at gøre byggeriet mere bæredygtigt i samarbejde med bygherre og fagentreprenører. Der er bl.a. en systematisk og grundig affaldssortering, led-belysning med sensorer og automatisk tidsindstilling og indkøb af grøn strøm til brug på byggepladsen.
Udover byggepladsens tiltag, har Raquel fundet genanvendelse af store dele af lejlighedernes interiør.
"Da vi undersøgte de eksisterende massive trægulve i lejlighederne, fandt vi ud af, at de var i meget god stand. Og ved en smart og nænsom optagning, har vi kunne sende 80% af gulvene til genbrug. Derudover går næsten alle hvidevarer til genbrug, og vi genbruger to-tre køkkener pr. boligblok. Det er over al forventning og gør en stor forskel i byggeriets samlede klimaaftryk," siger Raquel.
Optagning af gulvene og genanvendelse af lejlighedens køkkener sker i samarbejde med nedrivningsfirmaet Kingo Karlsen A/S.
Løfter i flok for bæredygtigt byggeri
For Haderslev Boligselskab, der er bygherre på projektet, har social bæredygtighed et naturligt fokus, mens miljømæssige hensyn er et nyt vigtigt område for forretningen.
"Vi har allerede ved planlægningen af renoveringen haft bæredygtighed med i processen. I en årrække har vi haft den sociale bæredygtighed på dagsordenen. Vi fandt det derfor naturligt at udbygge dette med en større stillingtagen til materialer, genanvendelse, genbrug, affaldshåndtering og energiforbrug både under byggesagen, men også ved den efterfølgende drift," siger Lars Bo Steensbeck, senior projektudvikler i Domea.dk, der står for byggeriet for Haderslev Boligselskab.
Og opmærksomheden på bæredygtighed i Braineparken er godt gået. Faktisk over al forventning, mener Lars Bo Steensbeck.
"Der er et godt samarbejde om bæredygtighedsindsatsen i Braineparken og selv om flere af emnerne her er nye for rådgivere, entreprenør og bygherre, så er vi faktisk kommet længere, end vi havde turde håbet på," siger han.
Selve byggeriet er nu godt i gang og syv af de i alt 17 blokke er allerede færdige. Ligesom Lars Bo Steensbeck, mener projektdirektør på Braineparken, Torben Bredkær Knudsen fra Nordstern, at den gode fremdrift og de bæredygtige tiltag kan kun lade sig gøre, fordi alle byggeriets parter løfter i flok.
"Vi er kommet godt fra start og har gennem hele projektet haft en god dialog med bygherre og alle involverede parter har været meget fleksible. I forhold til bæredygtighed har det været den fælles indsats, der har båret tiltagene frem," siger Torben Bredkær.
Byggeriet forventes at stå færdigt i maj 2024, hvor de sidste beboere kan flytte ind i en nyrenoveret bolig.