Fra skolebænk til byggeplads
28. april 2025

Hvordan er det at gå fra skolebænk til byggeplads – og direkte ind i hjertet af et stort og komplekst byggeri? Johanne Kehler og Taha Mareg er i praktik hos Nordstern på projekt Sølund midt i København, hvor 360 plejeboliger, en daginstitution, 150 ungdomsboliger og 22 ældreboliger er under opførelse. Her oplever de begge, hvordan et praktikforløb kan være meget mere end blot at følge med på sidelinjen.
Praktik med mening og retning
Inden Taha og Johanne overhovedet satte fod på byggepladsen, havde de været i dialog med Nordsterns HR-afdeling, som i samarbejde med projektteamet havde tilrettelagt deres praktikforløb. Forventningerne blev afstemt, og begge fik indflydelse på, hvad de gerne ville lære og prøve kræfter med.
“Der var allerede lagt en plan, men også plads til justeringer, så vi kunne få mest muligt ud af forløbet,” fortæller Taha.
Johanne er blandt andet involveret i murerentreprisen og forberedelsen af apteringsarbejdet med glasskillevægge – selvom nogle af opgaverne først ligger efter hendes praktikperiode:
“Jeg får lov til at arbejde med kontraktindgåelse og følge forarbejdet tæt. Og så er det spændende at komme med ud, hvor arbejdet sker.”
Praktikanter med ansvar og indflydelse
Hos Nordstern bliver praktikanter betragtet som en del af teamet – ikke bare som tilskuere. Det mærker både Taha og Johanne i deres daglige arbejde.
“Jeg bliver vægtet som en kollega – og får lov til at tage ejerskab over mine opgaver,” siger Taha. “Vores input bliver lyttet til, og vi er med til at træffe beslutninger.”
Johanne supplerer:
“Vi bidrager med ny viden fra skolen, og det bliver værdsat. Det betyder meget at kunne bidrage med noget og blive taget seriøst.”
Læring, sparring og en stærk kultur
En vigtig del af praktikken er adgang til sparring og et trygt læringsrum. Johanne fremhæver sin mentor, som altid er tilgængelig for faglig vejledning, mens Taha oplever, at han har flere at trække på:
“Der er en hjælpsomhed og åbenhed, som gør det nemt at stille spørgsmål og lære. Jeg har altid mulighed for at sparre og udvikle min viden og kompetencer.”
Både fagligt og personligt oplever de, at praktikken har rykket dem markant.
“Jeg føler mig langt bedre rustet til at arbejde i praksis, og jeg har fra starten fået lov til at følge min interesse inden for råhus,” siger Taha.
“Man finder ud af, at man kan mere, end man troede – og det gør en forskel,” tilføjer Johanne.
Selvom Johanne er den eneste kvinde på pladsen, har det ikke været en barriere:
“Jeg var spændt på kulturen, men er blevet positivt overrasket. Det handler om faglighed – og der er plads til både grin og læring.”