Tilbage

+45 7562 7900
info@nordstern.dk
CVR: 29205272

Fokus giver færre arbejdsulykker

19. juni 2020

I de senere år har CASA fokuseret intensivt på at nedbringe arbejdsulykker på sine byggepladser. Fremhævelse af byggepladser, der klarer sig godt, beskrivelser af alle arbejdsulykker og en ambitiøs målsætning om en ulykkesfrekvens* på 0,8 er nogle af de midler, virksomheden har taget i brug.

”Alle har ret til at komme hjem fra arbejde i den tilstand, de kom på arbejde i”. Det er Torsten Asklunds, Kvalitet-, Miljø og Arbejdsmiljøchef hos CASA A/S, mantra, som alle medarbejdere i udviklings- og entreprenørvirksomheden har fået godt ind under huden de sidste to år.

”Et bedre arbejdsmiljø starter med, at vi taler om det. Der er en tendens til, at man i branchen skjuler tal og data i stedet for at tale åbent om udfordringerne. Det gør vi ikke hos CASA. Her taler vi åbent om alle arbejdsulykker – også de tåbelige, som aldrig skulle have fundet sted. Det er den eneste måde, vi lærer på”, forklarer Torsten Asklund.

Fokus og åbenhed

Selvom CASA siden begyndelsen har haft en lav ulykkesfrekvens, har virksomheden valgt at investere i, at bringe den endnu længere ned. Det er der nemlig gode penge i. En arbejdsulykke med 30 dages fravær koster i gennemsnit kr. 60.000. For en entreprenør med en dækningsgrad på 2% betyder det, at entreprenøren skal omsætte for yderligere kr. 1,5 mio. for at dække udgiften til arbejdsulykken. Målet er nu at få en ulykkesfrekvens på 0,8 i 2020 – i 2019 var den 1,1.

”Nok giver ulykkesfrekvens et udtryk for antallet af ulykker, men vi skal passe på med at fokusere så meget på et tal. Vedkomne, der kommer til skade, er ligeglad med om frekvensen er lav. Én ulykke er én for meget”, siger Torsten Asklund og fortsætter ”vi har nedbragt ulykkesfrekvensen med to værktøjer: Fokus og åbenhed. Vi fremhæver byggepladser, der klarer sig godt, med fejring og diplomer ved 100, 250, 350 og 500 dage uden arbejdsulykker. Derudover fortæller vi om ALLE arbejdsulykker med fravær internt på en ordentlig og konstruktiv måde – hvad er der sket, og hvordan forhindrer vi, at det sker igen. Det handler ikke om at hænge nogen ud, men om at lære af hinandens fejl”, fortæller Torsten Asklund.

Senest har CASA produceret en tegnefilm, der viser hvordan man skal agere på byggepladsen. Alle medarbejdere skal se filmen, inden de går i gang med arbejdet.

En indsats, der virker

P.t. er CASAs byggepladser gennemsnitligt på over 250 dage uden arbejdsulykker i træk, med flere pladser over 500 dage. D. 17. juni ville virksomheden have nået 75 dage helt uden arbejdsulykker, men så trådte en medarbejder et søm op i foden.

”Så er det bare op på hesten igen. Vi kommer ikke videre, hvis vi skjuler det, og vi lærer ikke, hvis vi ikke deler viden internt. Vi skal have en kultur, hvor et godt og sikkert arbejdsmiljø er en selvfølge. Alle skal tænke på deres egen og kollegers sikkerhed. En kultur, hvor man med ro i maven og stolthed kan sige ’her er der styr på det’. Jeg er sikker på, vi nok skal nå de 75 – eller 100 – dage næste gang”, slutter Torsten Asklund.

*Ulykkesfrekvensen er antallet af arbejdsulykker per 100 mio. kr. i omsætning.

CASAs tiltag for at nedbringe arbejdsulykker:

 • Information lægges på intern mobilapp – omgående tilgængelighed for alle medarbejdere
  • Byggepladser der klarer sig godt (100, 250, 350 og 500 dage uden arbejdsulykker)
  • Detaljeret information om hændelser
  • Opdateringer fra myndigheder og brancheorganisationer
 • ERFA-grupper på tværs af byggepladser
 • Sikkerhedsmøder på byggepladser hver 14. dag
  • Detaljeret information om nye hændelser gennemgås
 • Instruktionsfilm om alt fra værnemidler over afskærmning til brug af værktøj – uden tale og med minimal tekst så alle medarbejdere kan forstå instruktionerne
 • Plakater med fokus på særlige indsatsområder
 • Brochuremateriale med detaljeret gentagelse af instruktioner fra filmen

For mere information

Ditte Hejberg Sorknæs
Marketing- og kommunikationschef

+45 60576516
dhs@nordstern.dk